Rosario Octubre 01

Rosari del mes d'Octubre

Tots els dies del mes d'octubre, sense excepció, resem el sant Rosari pels carrers de Torrent. Aquest acte es porta a terme a les 21 hores de dilluns a dissabte i els diumenges (més el dia 12 d'octubre) a les 8:45 del matí.

Els clavaris de cada any són els que porten la veu cantant en cada rosari. Ells són els encarregats de guiar el rés, (resant un d'ells cada dia en veu alta ajudat d'un micròfon i un megàfon) i de portar els fanals, la creu i la imatge de la Mare de Déu del Rosari.

Cada jornada es resa el misteri corresponent: dilluns i dissabte els misteris de goig; dimarts i divendres, misteris dolorosos; dimecres i diumenge, misteris gloriosos; i dijous, misteris lluminosos. En cas de pluja, el rosari no es suspèn, sinó que passa a celebrar-se en l'interior de la parròquia de Nostra Senyora de l'Assumpció.

Rosario Octubre 02

A més, el dia 1 de novembre, festivitat de Tots Sants, se celebra un rosari especial en memòria de tots els difunts. Este rosari, que també dóna començament a les 21 hores, és especial perquè es resa el rosari complet, açò és, els quatre misteris que consta (Gojosos, Dolorosos, Gloriosos i Lluminosos). Per tant, eixe dia es resen un total de 200 "avemaries", 20 "parenostres" i 20 "glòries". Eixe dia no ens acompanya la imatge de la Mare de Déu del Rosario, si no que es porta una creu.

Veure fotografies: Rosari mes d'octubre 2014.

Veure fotografies: Rosari mes d'octubre 2013.

 

Papa Leon XIII

Vincenzo Gioacchino Raffaele Luigi Pecci.
Papa León XIII

∗ Carpineto, 1810   -   † Roma, 1903.
Papa entre els anys: (1878-1903)

L'origen del rés del Rosari del mes d'Octubre a la Mare de Déu es deu fonamentalment al papa Lleó XIII que en 1891 en una carta apostòlica "Optimæ quiden spei", més coneguda amb el títol "Octobri mense", recordava que el dit mes estava consagrat al Rosari i insistia en la conveniència de resar-lo assíduament tant en públic com en privat.

El rosari que es realitza actualment, sense a penes canvis amb l'antic, anava encapçalat i presidit per la creu i amb dos fanals de llanda a un costat i a l'altre, als que segueixen sengles fileres d'homes, una per cada costat del carrer. Antigament només estava permesa l'assistència als barons tant adults com xiquets a excepció del Rosari dels diumenges, quan es permetia la participació de dones i xiquetes.

El rés del rosari el dirigeix normalment el capellà o vicari de la parròquia, que es situa davant de la imatge de la Mare de Déu.

Segons es va recollir en la premsa de l'època, el Rosari d'Octubre es cantava amb música del mestre Giner: "A la vesprada i amb l'assistència de la immensa majoria es va cantar pels carrers de tan catòlica vila, el Sant Rosari, amb acompanyament de l'orquestra del patronat, escrit pel senyor Salvador Giner"
(La Veu de València, dimecres 22 d'octubre de 1902. Núm. 550.)

Flecha Arriba

© Confraria Mare de Déu del Rosari i Sant Lluís Gonzaga - Torrent (València)