Ntra. Sra. del Rosario

DIUMENGE DE ROSES. "1er. Diumenge de Maig"

La principal celebració de la festa a la Mare de Déu del Rosari té lloc el primer diumenge de maig, conegut popularment com el "El Diumenge de Roses", festa organitzada pels clavaris, que han estat treballant al llarg de l'any, i que culmina amb les celebracions religioses que tenen lloc este dia en honor a la Mare de Déu del Rosari. Després d'un cicle festiu anual dedicat a la Mare de Déu, amb rosaris pel carrer, aurores, entra de la flor, etc., es tanca amb la missa Major i la processó pels carrers de Torrent.

La nit anterior tradicionalment té lloc "l'enramà", on els jóvens amb pètals de flors adornen les portes de les xiques amb qui mantenen relacions i li dediquen les seues millors cançons i poesies.

Traslado de la Virgen

El diumenge al matí, al toc de l'alba, les campanes al vol anuncien l'entrada del dia de la festa de la Mare de Déu del Rosario. Després de la "despertà" es reunixen tots els festers "clavaris, junta de la confraria i els confrares) en la casa del Clavari Major , on s'ha preparat el anda de la Mare de Déu, recobrint la "custòdia" on esta ubicada la imatge, amb una ingent quantitat de roses, la qual i en un anda serà portada en processó fins a la parròquia de l'Assumpció de Ntra. Sra., on se celebra la missa Major.

A la vesprada, abans de la processó té lloc l'enramà de la murta, que tradicionalment es realitza amb carros adornats i cavalleries ben aparellades conduïdes per llauradors vestits amb el trage típic de torrentí.

La processó pels carrers de la Ciutat és la principal manifestació festiva de la imatge de la Mare de Déu del Rosario, acompanyada dels devots, clavaris, junta de la confraria, clero i que es tanca amb la banda de música. Tradicionalment finalitzava amb una llarga traca de colors, últimament substituïda per un castell de focs artificials.

Constituïx esta festa del Diumenge de Roses un dels principals terstimionis fins als nostres dies, de les festes tradicionals torrentines, que al llarg dels anys ha sabut mantindre amb més puresa les característiques religioses-festives que ens identifiquen com a poble.

© Confraria Mare de Déu del Rosari i Sant Lluís Gonzaga - Torrent (València)