L'entrada de la Flor

Se celebra el dia 1 de febrer. Es tracta potser de l'acte més vistós de tots els que organitza la Confraria. Consisteix en oferir a la Mare de Déu els fruits del primer arbre en florir després de l'hivern, que és l'ametller.

La tradició oral ens explica que aquesta és una festa centenària a Torrent. No obstant això, no es coneix l'origen precís d'aquesta festa ni des de quan exactament és la Confraria de la Verge del Rosari i Sant Lluís Gonzaga l'organitzadora, encara que la nostra Acta de Refundació de l'any 1940 recull que una de les nostres obligacions "des de la fundació de la Confraria és oferir les primícies que la natura ens envia".

"L'Entrà de la Flor" es divideix en dos parts, una pel matí i una altra per la nit. Pel matí, al voltant de les 8 hores, els clavaris, la junta directiva i totes les persones que vulguen participar es traslladen des de la Plaça Major fins al lloc on es troba la branca d'ametller que s'oferirà a la nit a la Verge (i que s'ha seleccionat uns dies abans).

Aquesta branca es talla i es porta fins a la parròquia de Sant Lluís Bertran, on s'iniciarà el trasllat a la nit. Una volta fet això, es celebra un esmorzar i un dinar multitudinaris en l'anomenada "Caseta del Rosari". Allí van clavaris, junta directiva, amics i participants de l'acte i fins i tot autoritats municipals.

La segona part, i la principal, de "l 'Entrà de la Flor" és a partir de les 20:45. Des d'aquesta hora, els participants en el trasllat es concentren a la parròquia de Sant Lluís Bertran. Se celebra una breu oració i a les 21 hores s'inicia el trasllat de la branca d'ametller fins a la parròquia de l'Assumpció de Nostra Senyora. Aquesta processó es realitza llançant coets subjectats amb pinces, el que provoca que aquest acte estiga ple de color i siga molt agradable de veure.

Ja a la parròquia de l'Assumpció, el rector d'aquest temple beneïx la branca i s'ofereixen unes branquetes a la Verge del Rosari. Una volta finalitza el trasllat comença la Cordà. En un recinte tancat i condicionat, els participants llancen coets solts.

Pots veure l'àlbum de fotos de l'any 2014.

© Cofradía Virgen del Rosario y San Luis Gonzaga - Torrent (Valencia)