Inmaculada

La Inmaculada Concepció (1767-1769)
Autor: Giambattista Tiépoli
Oli sobre llenç (281 x 155 cm)
Museu Nacional del Prado

La Aurora

Comença cada 8 de desembre, festivitat de la Immaculada Concepció i finalitza el 6 de gener, dia de l'Epifania del Senyor.

A més d'estos dos dies, l'Aurora es celebra tots els diumenges compresos entre les dues dates. També el 26 de desembre, siga quan siga el dia de la setmana en què caiga.

Totes les Aurores s'inicien a les 6 del matí i comencen i acaben (llevat d'excepcions puntuals) a la parròquia de Nostra Senyora de Mont-Sio. Aproximadament a les 7:30 finalitza l'Aurora i, llavors, es resa el rosari pels carrers adjacents a la ja nomenada parròquia de Mont-Sio.

Els orígens de l'Antiga Aurora de Torrent es remunten al segle XVIII, i el seu objectiu era (i segueix sent) animar els torrentins a despertar-se, resar el rosari i anar a la missa primera.

La Confraria de la Mare de Déu del Rosari i Sant Lluís Gonzaga, juntament amb els clavaris de cada any, són els encarregats de mantindre viva aquesta tradició des de fa molts anys, amb el suport de tots els fidels que, any rere any, i cada vegada en major nombre, assisteixen a l'acte. Durant el recorregut, els participants realitzen diverses parades en les que canten diverses cobles. Aquestes cobles són entonades per un 'rubiador' i normalment varios músics són els encarregats d'interpretar-les. Les lletres o coples d'aquestes cançons són diferents en l'època d'Advent i en la de Nadal.

És habitual que, tots els anys, diversos veïns, associacions, germandats de Setmana Santa i organismes públics obriguen les seues portes als participants de l'Aurora, oferint-los un xicotet esmorzar.

 

Aurora

© Confraria Mare de Déu del Rosari i Sant Lluís Gonzaga - Torrent (València)